中國高校人文社會科學信息網

《小偷家族》:是枝裕和的回歸與重建

作者:董妩媚

所屬學科:藝術學  二級學科: 電影
關鍵字:是枝裕和小偷家族作者論

摘要/Abstract

是枝裕和是日本当代電影界最不容忽视的导演之一。他将生命经验交织在具有个人气质的叙事文本中,凭着独特的家庭叙事哲學成为风格鲜明的作者导演。荣获金棕榈奖的《小偷家族》依旧具有不可否认的作者性风格,该片在回归家庭题材的同时,在意象、摄影、剧作上都带着是枝裕和的标签。同时,影片又是是枝裕和走出“舒适区”的探索,企图在擅长的温情和残酷创伤中达到一种“中和”。

Hirokazu Koreeda is one of the most indispensable directors in Japanese contemporary film industry. He interweaves his life experience in a narrative text with personal temperament, and becomes a well-inspired author director with his unique family narrative philosophy. The Shoplifters, which won the best film at the Cannes Film Festival, still has an undeniable author style. While returning to the family theme, the film carries a label of Hirokazu Koreeda in imagery, photography, and drama. At the same time, the film is another exploration of Hirokazu Koreeda and getting out of the comfort zone, trying to have a neutralization in the good warmth and cruel wounds.

社科網首發

全文/Full Text


論文刊載證明

董妩媚 向中國高校人文社會科學信息網"論文在線"提交的 《小偷家族》:是枝裕和的回歸與重建 論文,經本網站審閱後,已于 2019年11月18 日 在中國高校人文社會科學信息網(互联网出版许可证:新出网证(京)字029号)刊载,对外公开发表。论文作者共 1 人,依次爲:董妩媚。特此證明。

文章ID:90287

刊載地址:www.sinoss.net/show.php?contentid=90287

中國人民大學出版社
中國高校人文社會科學信息網
2019年12月09日

410006



湖南省長沙市嶽麓區湖南大學天馬學生公寓1區1棟

董妩媚(收)

中國高校人文社會科學信息網

0
.0
評分人數:0

作者其他文章

相關文章

讀者評論